Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΙΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ...

Αξιοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο στην Κ. Μακεδονία είναι δυνατόν να παράγουμε τόση ηλεκτρική ενέργεια όση χρειάζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες των νομών....

"Μία Βρετανική εταιρεία, που θεωρείται μέντορας στην παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εγκατέστησε νότια του Μπέλφαστ δύο υποθαλάσσιες τουρμπίνες, οι οποίες με τη βοήθεια των υποθαλάσσιων ρευμάτων και των κυμάτων καλύπτουν τις ανάγκες σε ρεύμα 1.000 νοικοκυριών."
Αν κινηθούμε έξυπνα και απαλλαγμένοι από τις χρονοβόρες καθυστερήσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας, αξιοποιώντας τον ήλιο και τους ανέμους που φυσούν στους νομούς Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής είναι δυνατόν να παράγουμε τόση ηλεκτρική ενέργεια, όση απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες των προαναφερόμενων νομών, καθώς και των γειτονικών νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας. Και όχι μόνον των νοικοκυριών, αλλά και κάθε επαγγελματικής ή βιομηχανικής δραστηριότητας σε αυτές τις περιοχές.
Ιδιαίτερα ο Ν. Κιλκίς, που κατέχει το 52% του συνολικού αιολικού δυναμικού στην κεντρική Μακεδονία, μπορεί να φιλοξενήσει Αιολικά πάρκα μεγάλης ισχύος. Στο Κιλκίς μπορούν να λειτουργήσουν πάνω από 200 ανεμογεννήτριες και περισσότερα από 2.500 φωτοβολταϊκά συστήματα.
Μία ανεμογεννήτρια παράγει περίπου 4.500.000 κιλοβατώρες σε 12 μήνες, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών και για να λειτουργήσει απαιτείται απλώς ένα αγροτεμάχιο ή γήπεδο 15 στρεμμάτων. Το σύνολο των αναγκών τις χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια ανέρχεται στις 91 τεραβατώρες το 2020 και απαιτούνται 20.000 ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν σε 39.000 στρέμματα, δηλαδή μόλις το 0,03 της επιφάνειας της Ελλάδας. Σήμερα, για το λιγνιτικό κέντρο Δ. Μακεδονίας έχουν απαλλοτριωθεί 156.000 στρέμματα και για το λιγνιτικό κέντρο της Μεγαλόπολης 36.000 στρέμματα, ενώ για την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης των ορυχείων τους πρόκειται να απαλλοτριωθούν επιπλέον 40.000 στρέμματα.

...ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ...
Τα πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση των ανέμων είναι πάρα πολλά. Η λειτουργία μίας ανεμογεννήτριας σε ετήσια βάση σημαίνει πρακτικά ότι αποφεύγεται η εκπομπή στην ατμόσφαιρα 4.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, οξειδίου του αζώτου, στάχτης και αιωρουμένων σωματιδίων.
Ο δρ. Κώστας Νικολάου, χημικός περιβαλλοντολόγος, λέει:
"Με άλλα λόγια, μία ανεμογεννήτρια είναι το ίδιο αποδοτική για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όσο και ένα δάσος 6.000 στρεμμάτων ή, για να πούμε με βάση τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, έξι ανεμογεννήτριες κάνουν την ίδια δουλειά που κάνει και το δάσος τους "Σέιχ Σου".

ΤΙ ΚΟΣΤΟΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ;
Η εκμετάλλευση των ανέμων και της ηλιοφάνειας έχει ένα μειονέκτημα...Το αυξημένο κόστος. Η δαπάνη για την παραγωγή ενός μεγαβάτ με συμβατικά καύσιμα είναι 60 ευρώ, ενώ με ηλιακή ενέργεια είναι 75 ευρώ. Αυτές οι δύο τιμές κόστους είναι ίσες μόνο στα νησιά. Από την άλλη, ένα Αιολικό πάρκο μπορεί να δημιουργήσει οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με νόμο του 2006, η τοπική κοινωνία μπορεί να εισπράττει το 3% των ακαθάριστων εσόδων από την πώληση του ρεύματος που παράγει ένα πάρκο. Για παράδειγμα, ένα μεσαίου μεγέθους αιολικό πάρκο με δέκα ανεμογεννήτριες, θα αποφέρουν έσοδα στον τοπικού φορέα περίπου 100000 ευρώ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;
Η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβληματα: της ανεργίας καθώς και της μείωσης των θέσεων απασχόλησης.
Βάση του στόχου που έχει αποδεχτεί η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 400.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 13.500 θα αφορούν την ευρεία χρήση των φωτοβολταϊκών. Κατά τον δρ. Κ. Νικολάου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθούν πάνω από 40.000 θέσεις έως το 2020.
Άλλωστε, μία πράσινη νέα θέση εργασίας δημιουργεί επιπλέον 1,6 θέσεις, αφού ο κύκλος εργασιών αφορά πάντα και σε συμπληρωματικές - περιφερειακές επαγγελματικές δραστηριότητες.
Πηγές: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος.