Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΦΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΩΣΕΙ ΤΗ ΒΟΛΒΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Καταστροφική είναι για την λίμνη Βόλβη η δημιουργία τάφρου που θα την ενώσει με την λίμνη Κορώνεια, σύμφωνα με την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, λάθος χειρισμοί στο θέμα της διάσωσης της Κορώνειας έχουν τόσο περιβαλλοντικές, όσο και οικονομικές επιπτώσεις.
Παθογόνοι μικροοργανισμοί «εισβολής» θα μεταφερθούν από την λίμνη Κορώνεια στη Βόλβη μέσω της ενωτικής τάφρου σε περίπτωση πιθανής υπερχείλιση της πρώτης, με απρόβλεπτες συνέπειες για το οικοσύστημα, επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα και η λέκτορας Ευαγγελία Μιχαλούδη. Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος, η έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή και ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπίκος.
Όλοι οι συμμετέχοντες στην συνέντευξη Tύπου ζήτησαν να κλείσει άμεσα η ενωτική τάφρος για να προστατευτεί η λίμνη Βόλβη και στην συνέχεια να αποφασιστεί τι είδους λίμνη μπορεί να υπάρξει στη θέση της Κορώνειας. Τόνισαν, επίσης, την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λίμνη Κορώνεια, την οποία μάλιστα αποκάλεσαν «ατομική βόμβα που δεν ξέρουμε πότε θα σκάσει», και άφησαν αιχμές για το χειρισμό του ζητήματος από τους ιθύνοντες.
Ο κ. Τρεμόπουλος κατέκρινε τους λάθους χειρισμούς για την υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης της Κορώνειας και επεσήμανε ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να χαθούν κοινοτικά κονδύλια ύψους 20 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν δεσμευτεί για το σκοπό αυτό από το Ταμείο Συνοχής. Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Μπίκο, από τον προϋπολογισμό του σχεδίου διάσωσης της λίμνης δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το 25%, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Είναι απαραίτητο να πείσουμε τους κοινοτικούς ότι υλοποιούμε ο,τι δεσμευτήκαμε να κάνουμε, αλλιώς δεν θα αποδεσμεύσουν τους πόρους, κατέληξε.
το άρθρο συντάχθηκε από :
http://tvxs.gr/node/52314

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΡΟΥΣΣΙΩΝ


Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, ένας από τους νεότερους Βοτανικούς Κήπους της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ποντοκερασιά του Νομού Κιλκίς, 70 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης και καταλαμβάνει έκταση 310 στρεμμάτων.
Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Υπουργείο Γεωργίας και την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG II - Εξωτερικά σύνορα .
Ο βοτανικός κήπος βρίσκεται σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πολλές τοποθεσίας αξιόλογης χλωρίδας και πανίδας και αξίζει να διαθέσετε αρκετό χρόνο για να απολαύσετε με άνεση τον οικοτουριστικό αυτό προορισμό.
Η χαμηλή οροσειρά των Κρουσίων αποτελεί φυσικό όριο των νομών Κιλκίς και Σερρών. Αιώνες τώρα αναβλύζουν από τα σπλάχνα της οι πηγές του χρυσοφόρου Γαλλικού ποταμού.
Η ποικιλόμορφη χλωρίδα της απλώνεται στα πλατύφυλλα δάση με τις οξιές, τα πεύκα, τις βελανιδιές, εκεί που κρύβονται τα αγριογούρουνα, τα ζαρκάδια, οι γύπες και οι πέρδικες.
Ο βοτανικός κήπος Κρουσίων βρίσκεται στην Ποντοκερασιά του Νομού Κιλκίς και καταλαμβάνει έκταση 310 στρεμμάτων. Δημιουργήθηκε σε ένα ήδη υπάρχον οικοσύστημα δρυός με ιδιαίτερα πλούσια βλάστηση, το οποίο προστατεύεται και αναδεικνύεται. Ο κήπος φιλοξενεί αυτοφυή είδη από όλες τις Βαλκανικές χώρες, συμβάλλοντας έτσι και στη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς των γειτονικών χωρών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα Βαλκάνια υπάρχουν περίπου 5.700 φυτικά είδη, από τα οποία το 13% θεωρούνται ενδημικά της περιοχής, ενώ 263 είδη θεωρούνται σπάνια και απειλούμενα προς εξαφάνιση.
Μόλις 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, ο κήπος είναι έργο που υλοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Υπουργείο Γεωργίας και την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG II - Εξωτερικά Σύνορα. Αξίζει, μάλιστα να επισημανθεί ότι συνορεύει με άλλες περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ανάμεσά τους οι λίμνες Κερκίνη και Δοϊράνη που περιλαμβάνονται στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού. Όλες οι τοποθεσίες μαζί δημιουργούν έναν αξιόλογο οικοτουριστικό κύκλο.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
    • Το δικαίωμα να με αντιμετωπίζουν με σεβασμό (ανεξάρτητα από την ευφυία, την εμφάνιση, τις ικανότητες, τη φυλή και την κοινωνική μου θέση).
    • Το δικαίωμα να εκφράζω τα συναισθήματα μου (σεβόμενος τα συναισθήματα των άλλων).
    • Το δικαίωμα να εκφράζω τις σκέψεις, τις απόψεις μου και τα πιστεύω μου (ακόμα κι αν οι άλλοι δε συμφωνούν με αυτά).
    • Το δικαίωμα να ζητώ αυτό που θέλω (χωρίς να το απαιτώ).
    • Το δικαίωμα να λέω «ναι» ή «όχι» σε προτάσεις, προσφορές ή πιέσεις, χωρίς να αισθάνομαι ενοχές (με άλλα λόγια, να ζω σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μου).
    • Το δικαίωμα να κάνω λάθη (χωρίς να νιώθω άσχημα και χωρίς να πρέπει να δικαιολογηθώ για αυτά - μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας).
    • Το δικαίωμα να αλλάζω γνώμη.
    • Το δικαίωμα να ζητάω περισσότερες πληροφορίες ή να λέω «δεν κατάλαβα».
    • Το δικαίωμα να αρνηθώ τη βοήθεια μου σε κάποιον (δε σημαίνει ότι είμαι κακός ή εγωιστής αν πω «όχι» σε κάτι).
    • Το δικαίωμα να φροντίζω για τις ανάγκες μου (και να τις θεωρώ τόσο σημαντικές όσο και των άλλων).
    • Το δικαίωμα να είμαι ο εαυτός μου και να μην επικρίνομαι γι' αυτό.
    • Το δικαίωμα να κάνω ό,τι θεωρώ σωστό (η αποδοχή των άλλων είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη).

Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - ξεχασμένες λεπτομέρειες

Επ' αφορμή της 57ης επετείου από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τον ΟΗΕ, (βλέπε σχετική μνεία στην Ελευθεροτυπία) θα ήθελα να υπενθυμίσω μερικά άρθρα της που συχνά παραβλέπονται όταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και μερικά άλλα που έχουν αποκτήσει μια κάποια επικαιρότητα (έμφαση δική μου):

Επίκαιρα:

Άρθρο 5
Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ούτε σε ποινή ή μεταχείριση σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική...

Άρθρο 12
Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψης του. Καθένας έχει το δικαίωμα να τον προστατεύουν οι νόμοι από επεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους.

Άρθρο 14
1. Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και να του παρέχεται άσυλο από άλλες χώρες...
Και ξεχασμένα:
Άρθρο 22
Κάθε άτομο ως μέλος του κοινωνικού συνόλου έχει δικαίωμα κοινωνικής προστασίας. Η κοινωνία με την εθνική πρωτοβουλία και τη διεθνή συνεργασία, ανάλογα πάντα με την οργάνωση και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε κράτους, έχει χρέος να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρέπεια και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Άρθρο 23
1. Καθένας έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να επιλέγει το επάγγελμά του, να έχει δίκαιες και ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας και να προστατεύεται από την ανεργία.
2. Όλοι, χωρίς καμιά διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίση εργασία.
3. Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα δίκαιης και ικανοποιητικής αμοιβής, που να εξασφαλίζει σε αυτόν και την οικογένειά του συνθήκες ζωής άξιες στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αμοιβή της εργασίας, αν υπάρχει, πρέπει να συμπληρώνεται με άλλα μέσα κοινωνικής προστασίας.
4. Καθένας έχει το δικαίωμα να ιδρύει μαζί με άλλους συνδικάτα και να συμμετέχει σε συνδικάτα για την προάσπιση των συμφερόντων του.

Άρθρο 24
Καθένας έχει το δικαίωμα στην ανάπαυση, σε ελεύθερο χρόνο και ιδιαίτερα σε λογικό περιορισμό του χρόνου εργασίας και σε περιοδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές.

Άρθρο 25
1. Καθένας έχει το δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένειά του υγεία και ευημερία και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία,ιατρική περίθαλψη, όπως και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες. Έχει ακόμα δικαίωμα σε ασφάλιση για την ανεργία, την αρρώστια, την αναπηρία, τη χηρεία, τη γεροντική ηλικία, όπως και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που στερείται τα μέσα της συντήρησής του, εξαιτίας περιστάσεων ανεξάρτητων από τη θέλησή του.
2. Η μητρότητα και η παιδική ηλικία έχουν δικαίωμα ειδικής μέριμνας και περίθαλψης. Όλα τα παιδιά ανεξάρτητα αν είναι νόμιμα ή εξώγαμα, απολαμβάνουν την ίδια κοινωνική προστασία.

Άρθρο 26
1. Καθένας έχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται δωρεάν τουλάχιστον στη στοιχειώδη και βασική βαθμίδα της. Η στοιχειώδης εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους. Η πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία πρέπει να είναι ανοικτή σε όλους, υπό ίσους όρους, ανάλογα με τις ικανότητές τους.
2. Η εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιακών ελευθεριών. Πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάμεσα σε όλα τα έθνη και σε όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές ομάδες, και να ευνοεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.
3. Οι γονείς έχουν κατά προτεραιότητα το δικαίωμα να επιλέγουν το είδος της παιδείας που θα δοθεί στα παιδιά τους.
http://histologion-gr.blogspot.com/2005/12/blog-post_12.html