Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

"ΡΑΜΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ"
"Ή εντάσσεστε στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους ή αρχίζουμε να σαρώνουμε με ελέγχους τα ακίνητα". Ενώ έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται ουρές στις πολεοδομίες για τους ημιυπαίθριους, το υπουργείο απειλεί με τον "μπαμπούλα" των ειδικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα πιάσουν όλους όσους δεν δηλώσουν τους χώρους τους. ( Είναι ο τίτλος στο εσώφυλλο της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.)

Τον μπαμπούλα των ελέγχων στις οικοδομές επιστρατεύουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για να προσελκύσουν τους πολίτες και όσους είναι διστακτικοί να ενταχθούν στη ρύθμιση για την πολεοδομική τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Στο ΥΠΕΚΑ μελετούν ακόμη και την "στρατολόγηση" ανεξάρτητων ειδικών ελεγκτών-ράμπο για την εντατικοποίηση της ένταξης των ημιυπαιθρίων στο νόμο 3843/2010 για την τακτοποίηση τους, εφόσον οι κατά τόπους Πολεοδομίες αδυνατούν να κάνουν αυτούς τους ελέγχους. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, ωστόσο στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα να επιφορτιστούν με το  ρόλο αυτό οι ενεργειακοί επιθεωρητές.
"Με ένα σμπάρο δύο τριγώνια" που σημαίνει πως μαζί με το νέο θεσμό που εντάσσει στους κανόνες της οικολογικής δόμησης και περιλαμβάνεται στον (ΚΕΝΑΚ) Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων,  όλα τα νέα σπίτια άνω των 50 τ.μ. καθώς και σπίτια που ανακαινίζονται. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές θα καταγράφουν με βάση την οικοδομική άδεια όλους τους χώρους του ακινήτου προκειμένου να διαπιστωθεί η ενεργειακή απόδοση-κατάσταση του κτιρίου. "Θα μετρούν και τους αυθαίρετους χώρους που είναι κομμάτι του κάθε κτιρίου" εξηγεί στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ η κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία όμως αναφέρει