Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Η οικοδομική άνθιση στην Ελλάδα, ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 ακριβώς μετά τον πόλεμο και μόλις η χώρα άρχισε να σταθεροποιείται, και διεκόπη πριν από περίπου τρία χρόνια.
Τις τελευταίες δεκαετίες χτίζονται κτήρια καθ' όλα άρτια. Είναι κτήρια λειτουργικά, έχουν σωστό προσανατολισμό και πληρούν όλες τις προδιαγραφές που επιβάλλουν οι κώδικες τις αισθητικής. Είναι με λίγα λόγια αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, τα περισσότερα από αυτά.
Τις δεκαετίες ΄60, '70, '80 και μέχρι το 1990 η αρχιτεκτονική ήταν φτωχή (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) ως προς τη λειτουργικότητα των κτηρίων και κυρίως αυτών που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες. Το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν οι ξεχωριστοί αυτόνομοι χώροι, οι οποίοι απομόνωναν τους κατοίκους παρότι ζούσαν στο ίδιο σπίτι και τους καθιστούσαν συγκάτοικους. Ξεχωριστή κουζίνα, καθιστικό, τραπεζαρία, σαλόνι, τεράστιοι διάδρομοι, υπνοδωμάτια. Τοίχοι παντού και νεκροί χώροι αχρησιμοποίητοι. Εάν οι παραπάνω περιγραφή σας θυμίζει πάρα πολύ έντονα το δικό σας σπίτι και θέλετε να το αλλάξετε κάνοντάς το πιο λειτουργικό, τότε μπορείτε! Πάρα πολύ εύκολα, με χαμηλό κοστολόγιο και λίγο χρόνο μπορείτε να κάνετε κάθε γωνιά του σπιτιού σας εκμεταλλεύσιμη.
Το κόστος μίας τέτοιας ανακαίνισης ξεκινά από 10000 ευρώ, περίπου και εξαρτάται από πόσες αλλαγές θέλετε να πραγματοποιήσετε. Οι αλλαγές που μπορείτε να κάνετε:
Εσωτερικές εργασίες
Κατεδαφίσεις εσωτερικών τοιχοποιιών, όπου αυτό απαιτείται, τοποθέτηση πλακιδίων ή άλλου είδους δαπέδου (γιατί συνήθως υπάρχει μωσαϊκό ή κάποιο άλλο υλικό, διόλου εύχρηστο!) ή γυάλισμα και συντήρηση ξύλινου δαπέδου (σε περίπτωση που υπάρχει), τοποθέτηση νέας κουζίνας, και νέου μπάνιου.

Εξωτερικές εργασίες
Τοποθέτηση θερμοπρόσοψης, υγρομόνωση (ταράτσας, τοίχων και άλλων σημείων), τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Τα σπίτια αυτά, σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική τους έχουν αφήσει το στίγμα τους χαρακτηρίζοντας μία εποχή. Δεν είναι απαραίτητο να κατεδαφιστούν, μα να γίνουν πιο λειτουργικά.
Με ένα επιπρόσθετο κόστος μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια έως και 60 %, εάν στις παραπάνω εργασίες προσθέσουμε την αλλαγή κουφωμάτων και την αλλαγή καυστήρα.
Το προαναφερόμενο κόστος των 10000 ευρώ δεν προσαυξάνεται πολύ, ενώ κάνει το σπίτι "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΥΝΑΤΟ".

Με τη συμμετοχή εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα.

Για περαιτέρω ενημέρωση:
Ε. Γεωργιάδου
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
email : georveta@gmail.com

1 σχόλιο:

πομολα πορτας είπε...

ΑΝ θέλεται Νεροχύτες και πομολα πορτας στις πιο ανταγωνιστικες τιμες, επισκεφτειτε το www.studiogaras.gr. Όλα τα προϊόντα (πομολα πόρτας, λαβιτσες, νεροχύτες, μπαταριες μπανιου, αξεσουαρ μπάνιου) προέρχονται από επώνυμους οίκους του εξωτερικού αλλά και της εγχώριας αγοράς και συνδυάζουν την καλή ποιότητα με την πιο ανταγωνιστική τιμή της αγοράς.