Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Η κατασκευή ξύλινων κτηρίων στις Σκανδιναβικές Χώρες μετρά πολλά χρόνια. Ξεκίνησε από την ανάγκη να εναρμονίζεται η κατοικία, με το φυσικό περιβάλλον  και τελικά η ζήτηση έφερε την εξέλιξη με αποτέλεσμα να  καθιερωθούν και σαν μόνιμες κατοικίες.     

Στην Ελλάδα είμαστε λίγο δύσπιστοι, αλλά όχι για πολύ ακόμη. Καθοριστικός παράγοντας είναι η ποιότητα του ξύλου στην οποία συμβάλλουν οι κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες. Τα δένδρα που μεγαλώνουν στις βόρειες χώρες, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αποκτούν εξαιρετικές ιδιότητες. Το ξύλο είναι πιο συμπαγές και έχει πολύ μεγάλη αντοχή. Η αντοχή, το υγιεινό περιβάλλον, η άνεση και η θαλπωρή αλλά και η αισθητική είναι τα κυριότερα κριτήρια για την επιλογή της κατοικίας μας, από ξύλο. Το ξύλο είναι ζωντανός οργανισμός, φιλτράρει τον αέρα και διατηρεί την υγρασία σε ιδανικά επίπεδα.  

Το ξύλο είναι από τη φύση του το καλύτερο θερμομονωτικό υλικό.
Η τέλεια κατασκευή, η εφαρμογή και η φυσική συμπεριφορά του ξύλου κάνει τα κτήρια να είναι αντισεισμικά, αν και είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους Ευροκώδικες που ισχύουν.  
Η αντοχή τους στη φωτιά είναι πολύ ικανοποιητική αφού οι κορμοί έχουν υποστεί ειδική κατεργασία ώστε να καίγονται αργά και επιφανειακά. Σε περίπτωση φωτιάς είναι πολύ μικρότερη η ζημιά, αφού μπορούν να αντικατασταθούν τα τμήματα που έχουν καταστραφεί. 
Το κάθε ξύλινο σπίτι μπορεί να είναι μοναδικό αφού μπορεί να σχεδιαστεί έτσι, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κάθε ιδιοκτήτη. Η διαδικασία κατασκευής είναι ως εξής: σχεδιάζουμε την κατοικία, στέλνουμε το σχέδιο στο εργοστάσιο, γίνεται η τιμολόγηση, εξασφαλίζουμε την παραγγελία και σε 2 μήνες παραλαμβάνουμε την ξυλεία. Αφού έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία και έχει κατασκευαστεί η βάση πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί η κατοικία, ξεκινά η συναρμολόγηση - κατασκευή του ξύλινου σπιτιού. Ο χρόνος κυμαίνεται ανάλογα με το εμβαδόν της κατοικίας και ξεκινά από μία εβδομάδα, μέχρι 4 έως 5 εβδομάδες. 
Το κόστος κάθε ξύλινης κατοικίας ποικίλει ανάλογα πάλι με το εμβαδόν αλλά και την ποιότητα της ξυλείας και ξεκινά από 17000 ευρώ. 
Ο χρόνος εγγύησης μπορεί να ξεκινά από 25 χρόνια μέχρι 300 χρόνια, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου, η οποία είναι συνυφασμένη με τη επεξεργασία που γίνεται στο εκάστοτε εργοστάσιο. 
Η ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ 
Η συντήρηση είναι απλή και γίνεται κάθε 3 έως 5 χρόνια και αφορά στην επίστρωση με βερνίκια της ξυλείας για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητιάσεων και σαρακιού. 

Τα ξύλινα σπίτια μπορείτε να τα διακοσμήσετε όπως εσείς θέλετε ώστε να δημιουργήσετε το δικό σας ιδανικό περιβάλλον. 

Ε. Γεωργιάδου
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
email : georveta@gmail.com

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Υβριδικά συστήματα

Υβριδικά Συστήματα
Υβριδικά Συστήματα
Τα υβριδικά συστήματα είναι η εκμετάλλευση, για την παραγωγή ενέργειας, του ήλιου και του αέρα. Δηλαδή η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννήτριας.


Μία μέση κατοικία μπορεί να ικανοποίηση την ανάγκη της σε ενέργεια μέχρι και 100%. Μπορεί να εξασφαλίσει από 8,20 kwh έως και 9,2kwh ανά 24v τάση λειτουργίας 230 VAC παραγόμενη ισχύ ανά 24h. Με μέγιστη απόδοση τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό σημαίνει πως τίθενται σε λειτουργία τα ακόλουθα:


12 λαμπτήρες 15 W για 6 ώρες
1 τηλεόραση LCD 25'' 100 W για 6 ώρες
1 ψυγείο 150 W για 24 ώρες
1 Η/Υ 200W για 6 ώρες
1 στερεοφωνικό 150 Watt για 4 ώρες
1 φουρνάκι 1500 Watt για 1 ώρα
1 μοτέρ 1hp (770 watt) για 2 ώρες
καθώς επίσης και ζεστό νερό για θέρμανση.
Ίσως εξασφαλιστεί περισσότερη ενέργεια ανάλογα με το σύστημα που εσείς θέλετε να εγκαταστήσετε, ανάλογα με τις ανάγκες του κτηρίου.
Η απόσβεση ενός τέτοιου συστήματος, που κοστίζει από 6900 ευρώ έως 10000 ευρώ ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε κατοικίας, θα γίνει σε περίπου 3 χρόνια το μέγιστο.
Τα υβριδικά συστήματα εξασφαλίζουν απόλυτη αυτονομία, χωρίς να έχετε προβλήματα από πιθανές πτώσεις τάσεις, εγκαθίστανται άμεσα και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Ε.Γεωργιάδου
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
email : georveta@gmail.com



Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΤΖΑΚΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Τζάκια για όλους
Όταν η μόδα επιβάλει εξεζητημένα τζάκια τότε και η οικονομία και η απόδοση, εν μέσω κρίσης, έχουν τον πρώτο λόγο. 
Σήμερα που το πετρέλαιο είναι πολύτιμο αγαθό και για "λίγους", σειρά έχουν να αναδειχτούν άλλες μορφές ενέργειας ως οικονομικότεροι και αποδοτικότεροι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας.
Υπάρχουν τζάκια για όλα τα βαλάντια αλλά και για όλα τα γούστα. Στην αγορά θα βρείτε τζάκια βιαιθανόλης, φυσικού αερίου, ηλεκτρικά τζάκια αλλά και τα παραδοσιακά τζάκια ξύλου.
Η νοοτροπία που ήθελε τα τζάκια μόνο διακοσμητικά έχει παρέλθει αρκετό καιρό τώρα και χρησιμοποιούνται ευρέως για την θέρμανση μίας κατοικίας, φτάνοντας σε σημείο να εξοικονομούν χρήματα έως και 50% έναντι του μαύρου, πολύτιμου, χρυσού (το πετρέλαιο). 
Ενώ πριν από χρόνια τα τζάκια μας είχαν συνηθίσει να ζεσταίνουν μόνο το χώρο στον οποίο ήταν τοποθετημένα, εδώ και χρόνια οι εγκαταστάσεις έχουν εξελιχθεί και μπορούν να θερμάνουν πάρα πολύ καλά όλους τους χώρους μίας κατοικίας. 
Μπορεί να σκέφτεστε:
"πως το σπίτι μου δεν έχει χώρο για τζάκι". Με την κατάλληλη μελέτη ενός ειδικού μπορείτε να βρείτε το τζάκι που θα χωράει στο δικό σας σπίτι, θα είναι καλαίσθητο και θα εναρμονίζεται με την υπόλοιπη διακόσμηση του σπιτιού σας. Φανταστείτε πως ένα τζάκι μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και σε έναν τοίχο που θεωρείτε "νεκρός" ή να διακοσμήσει μία "νεκρή γωνία". Άρα υπάρχει λύση, για οποιοδήποτε χώρο. Αρκεί να βρείτε τον κατάλληλο σύμβουλο που θα σας εξηγήσει που θα το τοποθετήσετε και πόση ενέργεια θα εξοικονομήσετε. Μη σκεφτείτε πόσο θα σας κοστίσει μία τέτοια μελέτη(?), σκεφτείτε μόνο πόσο γρήγορα θα κάνετε απόσβεση των όσων χρημάτων επενδύσατε. Από μελέτες του παρελθόντος, ο μέσος χρόνος απόσβεσης είναι περίπου δύο χειμώνες, σε περιοχές με ήπιους χειμώνες. Σε περιοχές όπου οι χειμώνες διαρκούν αρκετούς μήνες τότε η απόσβεση γίνεται ταχύτερα.
Ε.Γεωργιάδου
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
email : georveta@gmail.com