Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΤΑ "ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ" ΣΕ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ


Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για διακοσμήσεις και ανακαινίσεις… Το πως θα τοποθετήσουμε σωστά τα έπιπλα, πως θα βάψουμε ένα χώρο, πως θα τον χωροθετήσουμε σωστά, … κτλ.  Δεν έχει γραφτεί τίποτα, για το τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ μέσα σε ένα χώρο ή ένα κτήριο. Παρακάτω επισημαίνονται κάποια πολύ σημαντικά σημεία:
  1. Σε καμία περίπτωση δεν αφαιρούμε ή τροποποιούμε στοιχεία του φέροντος οργανισμού ενός κτηρίου , ακόμη και αν αυτά βρίσκονται μέσα στο χώρο μας. Δηλαδή δεν αφαιρούμε/τροποποιούμε κολώνες, δοκούς, πλάκες, επειδή δεν μας αρέσουν ή μας εμποδίζουν να διαμορφώσουμε το χώρο όπως θέλουμε. Επίσης δεν μειώνουμε τη διατομή τους (το πάχος τους). 
  2. Όλες οι προσβάσεις προς τις εξόδους του χώρου ή των χώρων παραμένουν ανοιχτές και δεν τις «κλείνουμε» για οποιοδήποτε λόγο, τοποθετώντας εμπόδια μπροστά από αυτές. Φροντίζουμε να μπορούμε να μετακινούμαστε με άνεση στο χώρο και να μην υπάρχει κίνδυνος να σκοντάψουμε  σε κάποιο έπιπλο ή άλλου είδους εμπόδιο μέσα στο χώρο. Επιλέγουμε αποστάσεις,  μεταξύ τοίχων και επίπλων, καθώς και μεταξύ επίπλων, τέτοιες ώστε η διέλευση μας να γίνεται ελεύθερα - ανεμπόδιστα.                                      
  3. Δεν τοποθετούμε ποτέ: καναπέδες, κρεβάτια και γενικά έπιπλα στα οποία καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα,  κάτω από παράθυρα, διότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (σεισμού, πυρκαγιάς κ.ά.)  θα σπάσουν οι υαλοπίνακες και ενδεχομένως να υπάρξουν τραυματισμοί.  
            4. Στο χώρο όπου κοιμόμαστε, δεν τοποθετούμε ποτέ ράφια πάνω από το κρεβάτι (εικόνα),  διακοσμώντας τα με διάφορα μικροαντικείμενα  (βαζάκια, κορνίζες, φωτιστικά κ.ά.), γιατί σε περίπτωση σεισμού, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Εάν θέλουμε να τοποθετήσουμε ράφια με μικροαντικείμενα μπορούμε να το κάνουμε σε απόσταση ασφαλείας από το κρεβάτι. Επίσης δεν κρεμάμε πάνω από το κρεβάτι μας φωτάκια διακοσμητικά (πχ Χριστουγεννιάτικα), γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς από ενδεχόμενη βλάβη.   
      
          5. Πολύ βασικό στοιχείο είναι επίσης να ανοιγοκλείνουν με ασφάλεια όλα τα κουφώματα κα ι κυρίως τα εσωτερικά. Η πόρτα εξόδου είναι απαραίτητο να λειτουργεί άψογα και να μην «μαγκώνει» ή δεν ξεκλειδώνει. Εάν είναι ασφαλείας, τότε θα πρέπει να συντηρηθεί εφόσον παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα
          6. Σε ότι αφορά το μπαλκόνι μην τοποθετείτε γλάστρες στην έξω  πλευρά του, γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Είναι καλύτερα να έχετε τα λουλούδια σας από τη μέσα πλευρά της βεράντας.
          7.  Τέλος, κρατήστε το χώρο καθαρό, τακτοποιημένο, με λίγα και καλά έπιπλα. Είναι απαραίτητο να μπορείτε να τον καθαρίζετε εύκολα και γρήγορα.  Εξάλλου, η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Σκεφτείτε πως έχετε καλό feng shui.
       
    Ε. Γεωργιάδου
    πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός
                                                                                                              

1 σχόλιο:

Eri είπε...

Καλησπέρα Ε.
σ'ευχαριστώ πολύ που επισκέφτηκες το Captain Cook, χαρά μου που είδα το μηνυμά σου και ήρθα εδώ στο blog σου για το οποίο δεν έχω λόγια! τι καταπληκτικές πληροφορίες και προτάσεις, χαιρομαι πολύ που ειμαι εδώ!
Ελπίζω να τα λέμε συχνά, καλό βράδυ!