Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΣΟΦΙΤΑ


Παρατηρώντας τα κτήρια διαπιστώνω  πως όσα φέρουν στέγη, έχουν συνήθως σοφίτα. Αυτό με έκανε να σκεφτώ , πως θα μπορούσε να ανακαινισθεί ή να διακοσμηθεί μία σοφίτα και ποια θα μπορούσε να είναι η χρήση της.
Κατά τη διακόσμηση μίας σοφίτας,  καλό θα ήταν να εξεταστεί ο χαρακτήρας και η ιστορία του χώρου. Παραδοσιακά οι σοφίτες κατασκευάστηκαν/δημιουργήθηκαν πάνω σε εργοστάσια και χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι. Σήμερα περιλαμβάνουν έναν αστικό τρόπο ζωής, από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική σοφίτα  σε ένα σύγχρονο τρόπο ζωής.
Στη διαμόρφωση μίας σοφίτας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν ευρύχωρο ενιαίο χώρο, εμφανείς σωληνώσεις, υποστυλώματα ή δοκούς και μία ίσως μη καλοδιατηρημένη στέγη.
Η πρώτη ενέργεια που θα πρέπει να γίνει είναι να μονώσετε τη στέγη, ώστε να έχετε την κατάλληλη θερμομόνωση και υγρομόνωση, για να υπάρχει εύκολη και άνετη διαβίωση στο χώρο. Έπειτα, θα αποφασίσετε τη χρήση του χώρου, δηλαδή εξετάζοντας εάν ο χώρος είναι ανεξάρτητος, τότε μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ως αυτόνομο,  ενώ εάν συνδέετε με χώρους του υπόλοιπου κτηρίου(εσωτερική σκάλα),  τότε θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα.  Στην πρώτη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι ένα studio ή ένα γραφείο και στη δεύτερη περίπτωση ένας ξενώνας.
Πως θα γίνει ο καθορισμός των χώρων;
Πανεύκολα! Ξεκινήστε να περπατάτε μέσα στο χώρο και για να προσδιορίσετε ποιος θα ήταν ο κατάλληλη θέση  για το καθιστικό, την τραπεζαρία και το υπνοδωμάτιο. Στηρίξτε τις αποφάσεις σας για το που θα είναι η κουζίνα και το μπάνιο, σύμφωνα με το που είναι  τοποθετημένα τα παράθυρα. Το σαλόνι θα πρέπει να είναι ένας χώρος με θέα. Η κρεβατοκάμαρα θα είναι κάπου, που να μπαίνει φως το πρωί ώστε να ξυπνάτε ευχάριστα. Η καλύτερη θέση για μία κρεβατοκάμαρα είναι αυτή που το παράθυρο είναι πάνω στη στέγη.

Γραφείο
Εάν θέλετε να φτιάξετε το γραφείο σας στη σοφίτα τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί σίγουρα θα τοποθετήσετε το γραφείο σε σημείο όπου θα έχει φωτισμό, το σαλόνι υποδοχής σε σημείο κοντά στην είσοδο και το wc κάπου που η πόρτα του να μην είναι σε κοινή θέα στο χώρο του γραφείου και του σαλονιού.
 
Διακόσμηση
Μόλις ορίσετε το χώρο, υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά για το πώς θα μοιράσετε το χώρο: αυτό μπορεί να γίνει με μερικά έπιπλα, μία βιβλιοθήκη, με διαχωριστικά χώρου (πωλούνται έτοιμα στο εμπόριο) ή  με μία υπερυψωμένη πλατφόρμα ώστε το υπνοδωμάτιο να είναι πιο ψηλά από τους υπόλοιπους χώρους. Οι πιο τολμηροί μπορούν να κρεμάσουν υφάσματα. 
 Οι περισσότερες σοφίτες μπορούν εν δυνάμει, να έχουν ένα σύγχρονο style διακόσμησης, με κομψές γραμμές και λείες επιφάνειες. Χρησιμοποιήστε φυσικά υλικά όπως ξύλο και πέτρα, γυαλί με μέταλλο για ένα κομψό ύφος. Προτείνω επίσης να τοποθετηθούν μερικά φυτά εσωτερικού χώρου και ποικιλίες υφασμάτων για να «μαλακώσει» ο χώρος.
Σε ότι αφορά τους χρωματισμούς, ακολουθήστε τις τάσεις που επικρατούν για το 2012 και για να εξοικονομήσετε χώρο, προτιμήστε τους έπιπλα-χώρους αποθήκευσης.
Tips : Εάν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται πολλά και σύνθετα ,τότε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό , διότι οι σοφίτες είναι ιδιαίτεροι χώροι.

Ε. Γεωργιάδου
πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: