Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΒΙΤΡΩ

Η Τέχνη του Βιτρώ
Η τέχνη αυτή καθιερώθηκε να λέγεται και Βιτρώ (γαλλικά: vitrail/vitraux) και συγγενεύει με τη ζωγραφική και τα ψηφιδωτά. Χαρακτηριστικά δείγματα υαλογραφίας αποτελούν οι πολύχρωμοι φεγγίτες των καθεδρικών ναών της Ευρώπης. Ως τεχνική, διαθέτει μακρά ιστορία, στη διάρκεια της οποίας επήλθαν σημαντικές διαφοροποιήσεις, τόσο ως προς την ίδια την τεχνική όσο και ως προς την θεματολογία. Ειδικότερα οι αλλαγές που επέφερε η βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα, καθώς και οι κοινωνικές τριβές που προέκυψαν, απομυθοποίησαν, μεταξύ άλλων, σε μεγάλο βαθμό και την πανάρχαιη αυτή τέχνη.

Είναι σήμερα γνωστό ότι στην αρχαία Αίγυπτο επεξεργάζονταν το γυαλί με επιδεξιότητα και ότι οι Άραβες έφτιαχναν τζαμιλίκια, συνδεδεμένα με γύψο ενισχυμένο με φυτικές ίνες και σίδερο, "κλώστρα" όπως αναφέρονται, πολύ πριν επιδράμουν οι Φράγκοι, με πρόφαση το Άγιο Δισκοπότηρο, και τα οικειοποιηθούν.Από τους Άραβες άλλωστε, λόγω και των εμπορικών σχέσεων, εμπνεύστηκαν οι μαστόροι στο Πήλιο, τη Σιάτιστα, την Καστοριά και άλλες πόλεις της Κεντρικής και Β. Ελλάδας κι έφτιαξαν σε αρχοντικά τα περίφημα "υαλοστάσια", με καθαρό Ελληνικό χαρακτήρα.Οι Σταυροφόροι έφεραν στην Ευρώπη τα "υαλοστάσια", γύρω στον 10ο αιώνα και αμέσως επέφεραν μια επαναστατική καινοτομία, το μολύβι ως συνδετικό υλικό μεταξύ των κομματιών του γυαλιού.

Στην Ευρώπη συναντάμε αυτή την τεχνοτροπία σε καθεδρικούς ναούς και σε ορθόδοξες εκκλησίες κυρίως στα παράθυρα. Τα βιτρό χρησιμοποιούνται πια για διακοσμητικούς λόγους και σε άλλους χώρους όπως μέσα σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους είτε πάνω σε υαλοστάσια, είτε στους τοίχους σαν πίνακες είτε σε ενδιάμεσες και εξωτερικές πόρτες. Τα σχέδια είναι πια πιο αφηρημένα και μοντέρνα ώστε να μπορούν να «δέσουν» με οποιοδήποτε ύφος έχει ο χώρος.


Η τέχνη του βιτρώ συνδυάζει το γυαλί με το μέταλλο και το χρώμα και δίνουν ένα αποτέλεσμα μοναδικό. Πολλές φορές έχω επιλέξει έναν πίνακα βιτρώ , αντί για πίνακα ζωγραφικής. Δεν είναι πιο ακριβοί από ένα πίνακα ζωγραφικής, οι τιμές τους κινούνται στα ίδια επίπεδα ανάλογα το μέγεθος. 

Ένα έργο βιτρώ μπορεί να τοποθετηθεί σε έναν εξωτερικό τοίχο αντί για
υαλότουβλα που είναι συνηθισμένα και να δώσει άλλη διάσταση στο χώρο, διότι υπάρχει χρώμα και πρόκειται για ένα έργο τέχνης.
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δώσετε τόσα χρήματα για ένα βιτρώ, τότε μπορείτε να καταφύγετε στη μέθοδο της ζωγραφικής σε γυαλί. Πρόκειται για μία μέθοδο αρκετά πιο οικονομική, από αυτή του βιτρώ και πολλές φορές έχετε παρόμοιο αποτέλεσμα. Η ζωγραφική σε γυαλί μπορεί να εφαρμοστεί πιο εύκολα. 


Προσοχή, δεν είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο αλλά είναι ευκολότερο από το βιτρώ. Εάν λοιπόν έχετε ταλέντο στη ζωγραφική μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας έργα τέχνης και να τα τοποθετήσετε με υπερηφάνεια στο χώρο σας. Υλικά μπορείτε να προμηθευτείτε από όλα τα καταστήματα που πωλούν υλικά για χόμπι. Επίσης να βρείτε σχέδια για ζωγραφική σε γυαλί, τα ειδικά χρώματα, πινέλα και φυσικά πολλά πολλά βιντεάκια στο διαδίκτυο για να εφαρμόσετε την τεχνική.
Καλή επιτυχία!!!

(Τα έργα που βλέπετε προέρχονται από δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: