Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΔΟΪΡΑΝΗ

Πριν λίγο καιρό κλήθηκα από τον Αντιδήμαρχο κ.Δημήτριο Τσαντάκη να κάνω μία εισήγηση για τη διασυνοριακή ημερίδα που διεξάγονταν στις Μουριές - Κιλκίς, με θέμα "το νερό...μας ενώνει". Κάποιες φορές σκέφτομαι πως αν κάτι το θέλει πραγματικά κάποιος, τότε θα γίνει πραγματικά. Πριν περίπου ένα χρόνο είχα στο μυαλό μου να γράψω ένα άρθρο με θέμα τη λίμνη Δοϊράνη στο οποίο θα περιέγραφα τις ομορφιές της... και να λοιπόν ένα χρόνο μετά που μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω μία εισήγηση με θέμα: 
"Δυνατότητες ήπιας και αειφόρου ανάπτυξης στην παραλίμνια περιοχή της Δοϊράνης"
Και όχι μόνο… μπορεί να μπει σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης όλη η περιοχή του πρώην δήμου Δοϊράνης.
Η περιοχή έχει ιδιαιτερότητες  λόγω της λίμνης και του περιβάλλοντος  χώρου. Αυτές οι ιδιαιτερότητες είναι που την κάνουν μοναδική ,αλλά ταυτόχρονα δυσκολεύουν την κατασκευή κάποιων κτηριακών εγκαταστάσεων… Μένοντας όμως στα δύσκολα δεν κερδίζουμε τίποτα: Έχουμε ένα  δώρο της φύσης και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Με ποιους τρόπους, πως και  πότε;
1.Αξιοποίηση των στοιχείων που έχει η λίμνη (μήκος, βάθος, χρήσης γης, ζώνη οικιστικού ελέγχου κ.ά.)
Το μήκος και το βάθος της Δοϊράνης, είναι γνωστά και δεν είναι εύκολο να αλλάξουν. Ξέρουμε ποιο κομμάτι ανήκει στην Ελληνική πλευρά, όπου τα όρια αυτά αποτελούν τα φυσικά γεωπολιτικά μας  σύνορά. Μπορούμε όμως να τα εκμεταλλευτούμε κάνοντας την λίμνη επισκέψιμη προς το κοινό. Πως; Δημιουργώντας υποδομές ώστε να μπορούν όλοι
να την επισκεφθούν. Υποδομές που θα διευκολύνουν και θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό, τα φυσικά κάλλη της λίμνης. Για να δημιουργηθούν υποδομές, είναι απαραίτητο να υπάρχει και το νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχει! Είναι το ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  το 2009. Σε αυτό καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι ζώνες οικιστικού ελέγχου. Επίσης όπου απαιτείται, μπορεί να γίνει εισήγηση αλλαγής ή μετατροπής του ΣΧΟΟΑΠ, ώστε να γίνουν περισσότερα έργα εναρμονισμένα με το φυσικό τοπίο και την τοπική αρχιτεκτονική.
2.Διαμόρφωση του παραλίμνιου χώρου
Πολύ σημαντική παρέμβαση και θα πρέπει να γίνει ειδική μελέτη ώστε να μην θίγεται σε κανένα βαθμό, το φυσικό περιβάλλον. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι:

  • ¨ Πεζόδρομοι (που λείπουν, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν βόλτες και  να μην διατρέχουν κινδύνους από διερχόμενα οχήματα)
  • ¨ Πλακόστρωτα
  • ¨ Παρατηρητήρια πουλιών (για να μπορεί να αναπτυχθεί και ο επιστημονικός τουρισμός στην περιοχή, αλλά και ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος με παρόμοιο αντικείμενο ή ενδιαφέρον )
  • ¨ Αναψυκτήρια
  • ¨ Χώροι ξεκούρασης (καλό θα ήταν να δημιουργηθούν τέτοιου είδους χώροι που θα μπορούν οι επισκέπτες να ξεκουράζονται  και να υπάρχει σε αυτήν την περιοχή νερό και ρεύμα, ούτως ώστε να διευκολύνουν τους κατασκηνωτές)
  • ¨ Ποδηλατοδρόμοι  (λείπουν από παντού!!το ποδήλατο είναι  ένα μέσο φιλικό προς το περιβάλλον και μπορούν να έχουν δραστηριότητες με αυτό, σχεδόν όλοι)
Ένα άλλο θέμα που καλούμαστε να εστιάσουμε είναι :
3.Φύτευση

  • ¨ Πυκνή φύτευση, θάμνους και θαμνοειδή και προστασία της υφιστάμενης βλάστησης που τελεί υπό προστασία. με λίγα λόγια δημιουργία Εθνικού Πάρκου (National park).
Η υφιστάμενη φύτευση σε συνδυασμό με νέα φυτά, μπορεί να κάνει το τοπίο μοναδικό γύρω από τη λίμνη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Μπέλες, και τριγύρω οικισμοί ) ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο και μεγαλύτερο Εθνικό πάρκο,  Όπως αυτά :
Του  δέλτα Αξιού

Της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων
και της λίμνης Plitvice  (Πλίτβιτσε) της Κροατίας 

Επίσης

  • ¨ Δημιουργία πάρκων με φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή και δεν είναι ξένα προς την τοπική χλωρίδα
  • ¨ Φύτευση εκατέρωθεν του δρόμου που περνά από τον οικισμό Δοϊράνη και καταλήγει στον οικισμό των Μουριών και σε απόσταση τουλάχιστον 500 μ από αυτόν (για να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι οικισμοί)
4.Ενδεχόμενες εκβαθύνσεις ή ομαλοποιήσεις του πυθμένα της λίμνη
Στην περίπτωση επισκεψιμότητας της λίμνης, για να δημιουργηθούν υποδομές, λόγου χάρη μικρές μαρίνες όπως στη λίμνη Κερκίνη, προβλήτες, ψαροκαλύβες, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, πλαζ, αγώνες κ.ά. τότε θα απαιτηθεί κάποιου είδους εκβάθυνση ή ομαλοποίηση ή συνδυασμός των δύο, ώστε να υλοποιηθούν οι κατασκευές μέσα στη λίμνη Δοϊράνη. Για να γίνουν αυτά τα έργα θα απαιτηθούν ειδικές άδειες και κονδύλια. 
5.Καθορισμός χρήσεων γης

  • ¨ Ο καθορισμός χρήσεων έχει γίνει από την μελέτη ΣΧΟΟΑΠ που έχει εγκριθεί για την περιοχή από το 2009 και καθορίζει τις χρήσεις στην παραλίμνια περιοχή, καθώς και στους τριγύρω οικισμούς της Δ.Ε. ΔΟΪΡΑΝΗΣ.
  • ¨ Παράγοντας που επίσης καθορίζει τις κατασκευές στην περιοχή της λίμνης είναι η ένταξή της, στο NATURA 2000 (στην φωτογραφία βλέπουμε με κόκκινο την περιοχή προστασίας των πουλιών και με το μπλε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,  άρα της χλωρίδας και της πανίδας)

  • ¨ Ενιαίο σχέδιο ανάπτυξης των τριγύρω οικισμών, ώστε να δημιουργηθεί ένα τουριστικό θέρετρο Δοϊράνη - Μπέλες  
Αυτό δεν αφορά μόνο τους οικισμούς επί Ελληνικού εδάφους αλλά και τη γείτονα χώρα… Για αυτό λοιπόν:
6.Επεξεργασία ενιαίου σχεδίου ή παρόμοιου με αυτό που θα γίνει (στο μέλλον) στη γειτονική χώρα(παραλία, αγώνες, εναλλακτικές αθλοπαιδείες, μοντελισμός, κοπηλατικοί αγώνες κά)

Στον οικισμό που βρίσκεται στη γείτονα χώρα έχει κατατεθεί σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής γύρω από τη λίμνη Δοϊράνη, παρουσιάζοντάς την,  ως τουριστικό θέρετρο. Ξενοδοχιακές μονάδες, δημιουργία πλαζ, γηπέδων για αθλοπαιδείες, κά. 

Για να υπάρχει μία συνεχής ακολουθία της γενικότερης αισθητικής της περιοχής, μπορούν και στην Ελληνική πλευρά να αναπτυχθούν παρόμοιες δραστηριότητες. Αυτό βοηθάει και στην πραγματοποίηση κοινών δραστηριοτήτων στην λίμνη, μία φορά το χρόνο, στο πλαίσιο των διασυνοριακών συναντήσεων.
Τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί Εκδηλώσεις σε παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές. Έτσι:
7.Καθιέρωση ετήσιου Φεστιβάλ

  • ¨ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • ¨ ΑΓΩΝΕΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ ΠΛΟΙΑΡΙΩΝ
  • ¨ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • ¨ ΕΤΗΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΡΙΒΑΔΙΟΥ
  • ¨ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΩΝ  


Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά είναι απαραίτητο:
8. Δημιουργία ή βελτίωση και αξιοποίηση των υφιστάμενων, προσβασιμοτήτων
      ¨ Βελτίωση του δρόμου Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα
¨ Δρόμος που οδηγεί από τον οικισμό Δοϊράνη στον οικισμό Μουριές
¨ Παλιός σταθμός του ΟΣΕ (είναι ένα κτήριο που είναι απαραίτητο να βελτιωθεί και ο περιβάλλοντας χώρος και η αισθητική του)



¨ Περιήγηση με ένα τρενάκι του ΟΣΕ
Όλα αυτά για να γίνουν πραγματικότητα  τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, πρέπει να γίνει σωστός προγραμματισμός για τις :
9.Ρυθμίσεις έργων

  • ¨ Για να δημιουργηθούν όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητο να εκπονηθούν μελέτες ώστε να τεθούν προτεραιότητες για την υλοποίηση των έργων
  • ¨ Τέλος η Χρηματοδότηση : η άντληση των κονδυλίων μπορεί να γίνει από Ευρωπαϊκά προγράμματα
ή με ιδιωτική πρωτοβουλία…
Δηλαδή παραχωρώντας ένα κομμάτι των έργων σε ιδιωτική επενδυτική εταιρεία.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως είναι καιρός να κάνουμε κάτι όλοι μαζί για τη λίμνη μας. Βάζοντας ο καθένας μας, το δικό του λιθαράκι, μπορούμε να κάνουμε πολλά.
Ευχαριστώ!!
Ελισσάβετ Γεωργιάδου
Πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός

(σσ. Ζητώ συγγνώμη για την ανομοιομορφία της γραμματοσειράς αλλά μάλλον ο δαίμων του ιστολογίου τα κατάφερε πάλι!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: