Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΔΟΪΡΑΝΗ

Πριν λίγο καιρό κλήθηκα από τον Αντιδήμαρχο κ.Δημήτριο Τσαντάκη να κάνω μία εισήγηση για τη διασυνοριακή ημερίδα που διεξάγονταν στις Μουριές - Κιλκίς, με θέμα "το νερό...μας ενώνει". Κάποιες φορές σκέφτομαι πως αν κάτι το θέλει πραγματικά κάποιος, τότε θα γίνει πραγματικά. Πριν περίπου ένα χρόνο είχα στο μυαλό μου να γράψω ένα άρθρο με θέμα τη λίμνη Δοϊράνη στο οποίο θα περιέγραφα τις ομορφιές της... και να λοιπόν ένα χρόνο μετά που μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω μία εισήγηση με θέμα: 
"Δυνατότητες ήπιας και αειφόρου ανάπτυξης στην παραλίμνια περιοχή της Δοϊράνης"
Και όχι μόνο… μπορεί να μπει σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης όλη η περιοχή του πρώην δήμου Δοϊράνης.
Η περιοχή έχει ιδιαιτερότητες  λόγω της λίμνης και του περιβάλλοντος  χώρου. Αυτές οι ιδιαιτερότητες είναι που την κάνουν μοναδική ,αλλά ταυτόχρονα δυσκολεύουν την κατασκευή κάποιων κτηριακών εγκαταστάσεων… Μένοντας όμως στα δύσκολα δεν κερδίζουμε τίποτα: Έχουμε ένα  δώρο της φύσης και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Με ποιους τρόπους, πως και  πότε;
1.Αξιοποίηση των στοιχείων που έχει η λίμνη (μήκος, βάθος, χρήσης γης, ζώνη οικιστικού ελέγχου κ.ά.)
Το μήκος και το βάθος της Δοϊράνης, είναι γνωστά και δεν είναι εύκολο να αλλάξουν. Ξέρουμε ποιο κομμάτι ανήκει στην Ελληνική πλευρά, όπου τα όρια αυτά αποτελούν τα φυσικά γεωπολιτικά μας  σύνορά. Μπορούμε όμως να τα εκμεταλλευτούμε κάνοντας την λίμνη επισκέψιμη προς το κοινό. Πως; Δημιουργώντας υποδομές ώστε να μπορούν όλοι